Palyatif
01 Mart 2022

PALYATIF.jpeg

PALYATİF BAKIM
: yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım olarak tanımlanmaktadır.

PALYATİF BAKIM EKİBİ:Palyatif Sorumlu Hekimi, Sorumlu Hemşire, Psikolog,  Sosyal Çalışmacı, Diyetisyen, Fizyoterapist ve Eczacıdan oluşmaktadır.

 

PALYATİF BAKIM SERVİSİ FİZİKİ YAPISI:

 

 Palyatif Bakım Servisi 4 tek yataklı oda ve 3 adet çift kişilik odadan oluşmaktadır. Toplam 10 yatak kapasitesindedir.

Tüm yatak başlarında monitör ve merkezi tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli ve acil müdahale setinde kullanıma hazır balon valf maske sistemi mevcuttur. Her Odanın banyosunda duş, wc, lavabo bulunmaktadır. Odalarda refakatçi koltuğu, eşya dolabı,TV üniti, mini buzdolabı bulunmaktadır.

 Palyatif hizmetleri yönergesindeki fiziki şartlar ve asgari donanım mevcuttur. Bu kapsamda Meşguliyet odası, Ekip odası, Girişim ve muayene odası bulunmaktadır.

 

GENEL HASTA KABUL İLKELERİ:

  • Palyatif bakım hizmetleri için hastanın kendisi, aile hekimi veya evde sağlık hizmetleri birimleri yönlendirmesi,  diğer sağlık kuruluşları, bakımevi vb. gelen hastaların kabulüne poliklinik değerlendirmesine göre palyatif bakım sorumlu hekimi tarafından karar verilir.
  • Diğer Kliniklerden  hasta kabulü, hastanın hekimi tarafından konsültasyon istenerek hasta nakli palyatif bakım ünitesine yapılır.
  • Poliklinikler yoluyla hastanemize başvuran hastalardan palyatif bakım hizmetine ihtiyacı olduğu düşünülen hastalar, hasta ve/veya hasta yakınlarının olurunu alıp, onam formunu imzalattıktan sonra Palyatif bakım kiniğine yönlendirir.
  • Yatış işlemleri için ortak kullanılan formlar hasta yatış işlemleri sırasında poliklinik sekreterliği tarafından hazırlanıp palyatif bakım merkezine hasta ile beraber gönderilir.
  • Yatışına karar verilen her hastayı merkezde görevli hemşire karşılar. Palyatif bakım merkezine kabulünü yapar. Hemşire hastadan aldığı bilgiler ile hemşirelik süreci hasta tanılama formunu sistem üzerinden doldurur ve hasta dosyası oluşturulur.
  • Yatış işlemleri Yataklı Servis İşleyiş prosedüründe tanımlandığı gibi diğer servislerle aynıdır.

 

PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN SÜREKLİLİĞİNİ DESTEKLEYİCİ İLKELER:

 

-Hasta ve ailesinin bilgi gereksiniminin sağlanması

-Her hasta ve ailenin bireysel değerlendirilmesi

-Hastanın fiziksel semptomlarının yönetiminin sağlanması

-Hastanın duygusal ve davranışsal gereksiniminin ifade edilmesinin sağlanması

-Yaşam kalitesinin güçlendirilmesi

-Aileler için destek sağlanması(sosyal, psikolojik ve dini)

-Aileye dinlenme desteğinin sağlanması

-Ölüm ve yas süreci