Organ Bağışı Birimi
27 Kasım 2019

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak halkımız organ bağışı konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyine sahip olmamasından, organ bağışı sayısı yetersiz kalmakta ve ihtiyacı karşılayamamaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bin hasta organ bulamadığı için hayatını kaybetmektedir.

Bugün ülkemizde yaklaşık 60 bin Kronik Böbrek Yetmezliği hastası diyaliz cihazına bağlı olarak , bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar makineye bağlı  yaşam şansları olmadığı için, uygun organ bulunmadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içerisinde kaybetmektedirler.

Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığı ve organ naklinin caiz olduğu Diyanet İşleri Bakanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu’nca açıklanmıştır. 

ASLOLAN HAYATTIR!.......

 ORGAN BAĞIŞINDA BULUNARAK SİZ DE YENİ BİR YAŞAM ARMAĞAN EDEBİLİRSİNİZ !.....

YAŞAMAK GÜZEL, YAŞATMAK DA !.......

ORGAN BAĞIŞI HAYAT BAĞIŞIDIR !......

HAYATA YENİDEN MERHABA DİYEMEZSİNİZ, AMA DEDİRTEBİLİRİSNİZ !……

Hastanemizde organ bağışında bulunmak için Organ Bağışı Birimimize başvuruda bulunabilirsiniz.

      Organ Nakli ve Bağışı

     Bağışlanan her organ yaşama tutunan bir insan…

     Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun organ bulunmadığı takdirde yaşamlarını kısa sürede kaybetmektedirler. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere 2 şekilde gerçekleştirilmektedir. Canlıdan olan nakillerde böbrek ve karaciğer kullanılabilir. Kadavradan olan nakillerde ise böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları ve kornea kullanılabilir.

     Kimler organ bağışında bulunabilir ?

     18 Yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

     Organ bağışı dini açıdan uygun mudur ?

     Diyanet İşleri Başkanlığı 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır. Diğer İslam ülkelerinde ve diğer bütün büyük dinlerde benzer kararlar mevcuttur.

     Donör görünüşü ve vücut bütünlüğü bozulur mu ?

     Organ alımı, ameliyathane koşullarında uzman bir hekim ekibi tarafından gerçekleştirilir. Cesedin vücut bütünlüğü korunur.

     Sağlık sorunlarım olması nedeniyle organlarımın kullanılamayacağını düşünüyorum ..

     Yaş yüksek veya süregelen sağlık sorunları bile olsa organlardan bazıları uygun alıcılara nakledilebilir.

     Organ bağışı nereye yapılır?

      Organ nakli yapan merkezlerde,

       Hastanelerde,

       İl ve  İlçe Sağlık Müdürlüklerinde,

       Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir.

     İletişim:
     
Tavas Devlet Hastanesi Organ Bağışı Birimi

    0 (258) 613 10 27 Dahili :1058